BOREAS - Sklep Kolonialny

0 0,00
Twój koszyk ×
  • Twój koszyk jest pusty. Zapraszamy do zakupów.
Wartość 0,00 Do kasy

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Do darmowej wysyłki brakuje: 350,00 zł
Boreas

Kawa Indie Monsooned Malabar AA

Cena
14,00 zł
Rodzaj Kawy naturalne
Region Azja i Oceania
Kraj Indie
Kwasowość Niska
Waga
Stopień zmielenia ziarna
Ilość
- +

Pierwsze komercyjne plantacje kawy założyli w Indiach Brytyjczycy w 1840 roku. Tropikalny klimat, wysokie słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleba bogata w składniki mineralne, tworzą idealne miejsce do uprawy kawowców. Dziś Indie zajmują piąte miejsce w rankingu największych producentów kawy za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią. Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wyniki specjalnego przetwarzania po zakończonych zbiorach.

Indian Monsoon Malabar pochodzi z kilku rodzinnych gospodarstw położonych w rozwijającym się regionie Chikmagalur. Region ten znajduje się w południowym stanie Karnataka w Indiach. Jak głosi folklor kawowy, indyjski muzułmański święty Baba Budan odegrał kluczową rolę we wprowadzeniu tej najważniejszej uprawy w góry i wzgórza Indii. Wracając z pielgrzymki do Mekki, Baba Budan przemycił siedem ziaren kawy (ukrywając je na brodzie) z Jemenu do Mysore w Indiach, co ma być początkiem propagacji kawy w tym kraju.

Indyjska kawa w połowie XIX wieku była wysyłana do Europy na drewnianych żaglowcach. Podróż trwała od czterech do sześciu miesięcy, gdyż statki musiały opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Ziarna przechowywano pod pokładem, poniżej linii wody w wilgotnym otoczeniu, co powodowało zmianę chemiczną składu ziaren. Gdy kawa dotarła do Europy, kolor ziaren zmienił z jasnozielonego na bladozłoty. Powyższy proces nazwano "Monsumowaniem", gdyż obecnie zebrane ziarna wystawia się na działanie deszczów monsunowych, celem odtworzenia pierwotnego smaku ziaren. Proces trwa od 12-16 tygodni i w jego rezultacie zielone ziarna zwiększają swoją objętość, tracą masę.

Dzisiaj „Monsunowanie” kawy ma miejsce, gdy zielona przetworzona kawa jest transportowana do nadmorskiego miasta Mangalore na Malabar podczas deszczowych miesięcy monsunowych (czerwiec - sierpień) i rozłożona na długich zadaszonych tarasach, gdzie może powoli wchłaniać wilgoć, powodując jej pęcznienie i zmieniając kolor na biały. Spęczniona, biała kawa jest umieszczana w magazynach, w których jest stale obracana i przenoszona, aż wilgotność spadnie do 11 procent, co jest bezpieczną wilgocią przeznaczoną na eksport. Ta obróbka nadaje wykwintne i niepowtarzalne smaki, które są ulubione przez wielu z nas.

Pokaż caly opis
Nikt jeszcze nie dodał opini o produkcie. Bądź pierwszy!

Twoja ocena

  • Kurier, Płatność błyskawicznym przelewem online: 19,00 zł
  • Kurier, Płatność przelewem tradycyjnym: 19,00 zł
  • Kurier, Płatność u Kuriera : 24,00 zł
  • Inpost, Płatność błyskawicznym przelewem online: 12,00 zł
  • Inpost, Płatność przelewem tradycyjnym: 12,00 zł
  • Kurier 48h, Płatność błyskawicznym przelewem online: 9,00 zł
  • Kurier 48h, Płatność przelewem tradycyjnym: 9,00 zł
  • Kurier 48h, Płatność u Kuriera : 9,00 zł
Darmowa wysyłka

Darmowa wysyłka

Otrzymujesz bezpłatną wysyłkę, jeżeli wartość Twojego zamówienia przekracza 350 zł

Bezpieczne zakupy

Bezpieczne zakupy

Zapewniamy 14 dni na wymianę lub zwrot, szyfrowanie SSL oraz ochronę danych osobowych.

Płatności online

Płatności online

Kupuj bezpiecznie płacąc wygodnie kartą kredytową (VISA, Mastercard) lub przelewem natychmiastowym.

×
Cześć, w naszym sklepie prezentujemy również ofertę alkoholi, dlatego konieczne jest potwierdzenie swojej pełnoletności.
Mam ukończone 18 lat i zgadzam się na wykorzystanie ciasteczek. Tak
Nie mam jeszcze 18 lat i chcę opuścić stronę. Nie